Jesienne witaminy - pyszne soki robimy
Jesień to czas zbiorów w sadach i ogrodach. To również moment by odpowiednio przygotować swój organizm na jesienno – zimowe chłody i pluchę. Przedszkolaki z grupy Tygryski cały tydzień gromadziły owocowe skarby – jabłka, gruszki, śliwki i egzotyczne banany. Kolorowe owoce służyły dzieciom do zabaw matematycznych (segregowanie, szeregowanie, rytmy, przeliczanie, dodawanie i odejmowanie), plastycznych (martwa natura) oraz sensorycznych (zagadki dotykowe i smakowe). A na zakończenie owocowych działań dzieci z niewielką pomocą pań przygotowały pyszny sok jabłkowo – gruszkowy. Mali pomocnicy dzielnie się spisali, na zmianę wrzucali kawałki owoców do wyciskarki i z niecierpliwością czekali, aż zacznie wypływać pierwszy sok.
W końcu nadszedł moment, na który wszyscy czekali – degustacja. Każde dziecko otrzymało kubeczek pełen świeżo wyciśniętego soku i z radością upiło pierwsze łyki. Większość dzieci orzekła, że sok smakuje wyśmienicie.
Na zakończenie wspólnie porozmawialiśmy o tym, jak ważne jest jedzenie owoców na co dzień i jak samodzielnie można zrobić zdrowy napój. Dzień robienia soku nie tylko nauczył dzieci praktycznych umiejętności, ale także dostarczył mnóstwo radości i wspólnych, niezapomnianych chwil.